Historien om Himmelhunden

Her kan du læse historien om Teddy Edelmanns største hit. Hvis du vil se tekst, akkorder og videoen kan du klikke her: Himmelhunden.

Her kan du høre Teddy fortælle kort om sangen:

I forbindelse med at Teddy indspillede nogle sange til Erik Clausens film ”Felix”, og ”Rocking silver”, kom Teddy i kontakt med pladeproduceren Calle Sand, som havde det pladeselskab, der udgav soundtracket til sidst nævnte film. Nu er det så, at det sker. Det var Calle Sand der gav Teddy sangen Himmelhunden. Sand havde oversat teksten fra Hasse Anderssons ”Änglahunden”.

Himmelhunden blev som bekendt Teddy Edelmanns helt store solo gennembrud. En succes næsten uden sammenligning, som den dag i dag gør ham til genstand for kult dyrkelse fra unge mennesker. Det er næsten synd for Teddy, når man ser ham spille live. Folk råber hele tiden på Himmelhunden, og Teddy har jo også så meget andet godt at byde på. Men på den anden side, så har Himmelhunden jo sikret ham brød på bordet i over 15 år nu, og i skrivende stund er den om muligt endnu mere populær.

Sammen med bl.a. Johnny Reimar – som også er kult blandt de unge – turnere Teddy, land og rige rundt og synger Himmelhunden på diverse diskoteker. I Århus Festuge slog han stort set bare en akkord an på guitaren, og sang de første par ord af Himmelhunden, så sang og skrålede det begejstrede publikum resten.

Calle Sand har været så venlig at fortælle, hvad der skete bag kulliserne, da denne klassiker blev til:

Calle Sand“Paul og jeg havde jo været ansat på Sonet, før vi startede Harlekin Musik i 1980. Vi havde stadig gode forbindelser til Sonet i Sverige og jeg havde tidligere været involveret i at udsende Hasse Anderssons plader i Danmark. Min daværende kones onkel arbejdede på Svensk TV som lydtekniker og gjorde mig opmærksom på den store succés Hasse Andersson havde med Änglahunden og opfordrede mig til at få fat i rettighederne til sangen.

Jeg kontaktede Sonet i Sverige og fik både musikforlagsrettighederne, og deraf retten til at oversætte teksten til dansk. Jeg mente, at Teddy Edelmann var den rette kunstner.

Vi havde lært hinanden at kende på Sonet, da hans og Chanos LP “Rodeo” blev udsendt. Det var Gustav (Winckler) der havde produceret den, og jeg skulle sørge for presse og promotion. Teddy og jeg tog rundt på de forskellige redaktioner og forsøgte at få nogle historier. Det gik ganske udmærket, men desværre var den salgsmæssige interesse beskeden. Og det blev ikke rigtig til mere samarbejde på Sonet fronten.

Jeg huskede på Teddy og sendte ham en kopi af Hasse Anderssons originale version og min tekst. Han var ikke særlig begejstret for sangen, men jeg overtalte ham til, at overveje den en ekstra gang. Som betingelse for det bad han om, at nogle lokale musikere skulle lave musikbaggrunden og vokalen skulle indspilles i København.

Jeg må desværre sige at det musikalske resultat ikke kunne bruges, og jeg satte en af mine gamle musikvenner Ole Steenen til at lave grundbåndet. Han havde tidligere med succes lavet det musikalske grundbånd til “Min Amanda” skrevet af Kim Larsen til Rock Nalle. Alle instrumenter og kor blev indspillet af Ole i København (Studie 39). Ligesom Ole skrev musikken til singlens B-side “Livets Tombola”, hvor Teddy havde skrevet teksten. Ole sang selv i et meget højt stemmeleje og havde produceret musikken efter det. Da Teddy ankom, mente han at musikken lå en tone for højt.

Teddy Edelmann synger

Teddy synger Himmelhunden

Men al musik og kor var indspillet, så han måtte gøre forsøg. Det passede ham meget dårligt og troede ikke på, at den sang kunne blive en succes. Han indsang den under protest, for jeg var stensikker på, at den ville blive en stor succes og vi aftalte, at vi ville fritstille ham, hvis den ikke var blevet en succes inden et halvt år.

De første to måneder skete der ikke noget. Men pludselig en dag hørte vi, at sangen var kommet ind på The Voice’s hadeliste og så vidste vi at succésen var hjemme. Nu gik det hurtigt og vi gik i gang med at producere et album. Retfærdigvis skal det da også nævnes, at Teddy senere har indrømmet, at det er den bedste hund, han har haft.”

Læs mere om Teddy Edelmann og hans historie på Gustav Winckler Logens hjemmeside.